Oproep jongeren voor interview en fotoshoot

Welke jongeren willen met hun adoptiebroer of adoptiezus meewerken aan een nieuw boek? De vraag die centraal staat is: Hoe is het om samen op te groeien in een adoptiegezin?

Kinderpostzegels Nederlands en het Oranjefonds hebben een subsidie toegekend voor het maken van een boek over broers en zussen in adoptie- en pleeggezinnen, met ook aandacht voor de biologisch eigen kinderen in het gezin. In dit boek laten Femmie Juffer, Lindy Popma, Monique Steenstra en fotograaf Lilian van Rooij de stem horen van jongeren die samen opgroeien in een adoptiegezin. Zij maakten eerder de boeken ‘18 x 18 – Pleegkinderen op de drempel’ en ‘Dit huis is een thuis – Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin’. Het nieuwe boek wordt gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP).

Naast interviews en fotoportretten van de jongeren komt er in het nieuwe boek een inhoudelijk hoofdstuk geschreven door Femmie Juffer, emeritus hoogleraar adoptie- en pleegzorgstudies. Daarin staat de vraag centraal: Hoe is het om als broers en zussen samen op te groeien in een adoptiegezin of pleeggezin en hoe ervaren de biologisch eigen kinderen van adoptie- of pleegouders dit? Welke tips of suggesties zijn er te geven voor de relatie tussen broers en zussen in adoptiegezinnen? Wetenschappelijk onderzoek is daarbij van belang, maar ook ervaringen in de praktijk. Daarom zijn wij erg benieuwd naar de verhalen van de jongeren zelf.

Oproep

Voor het nieuwe boek zijn we op zoek naar jongeren die opgroeien in hetzelfde adoptiegezin. Voorwaarde voor meedoen is dat twee jongeren (15 tot en met 20 jaar) uit hetzelfde adoptiegezin samen geïnterviewd en gefotografeerd willen worden. We zijn op zoek naar duo’s van twee geadopteerde jongeren; het maakt daarbij niet uit of ze biologisch verwant zijn of niet. Daarnaast zoeken we duo’s van een geadopteerde jongere samen met een biologisch eigen kind. Ook zoeken we duo’s van een geadopteerde jongere die samen met een pleegkind in hetzelfde adoptiegezin opgroeit.

 

Eerst komt de fotograaf (Lilian van Rooij) langs voor een fotoshoot met de twee jongeren. Daarna komt een van de auteurs langs voor een interview met de twee jongeren. Het gaat erom hoe de jongeren het beleven om samen op te groeien in een adoptiegezin. Bij dit bezoek krijgen de jongeren ook een exemplaar van het boek ‘Dit huis is een thuis – Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin’. De afspraken worden in goed overleg met de jongeren gemaakt. De fotograaf en interviewers houden de voorgeschreven RIVM-maatregelen in acht bij het maken van de foto’s en bij het interview.

Natuurlijk krijgen de jongeren het nieuwe boek zodra het gepubliceerd is en bovendien ontvangen ze hun foto in een lijstje. Ook ontvangen de jongeren en de adoptieouders een uitnodiging als er een boekpresentatie plaatsvindt.

Wil je als adoptieouder of als geadopteerde jongere meer weten of je opgeven? Mail dan naar Femmie Juffer: juffer@fsw.leidenuniv.nl