Vertrouwde volwassene maakt groot verschil in gezondheidseffecten van jeugdtrauma

Jeugdtrauma’s

Hoe meer jeugdtrauma’s iemand doorgemaakt heeft, hoe groter gezondheidsrisico’s. Wanneer iemand vier of meer typen jeugdtrauma’s heeft meegemaakt, worden de gezondheidsrisico’s op volwassen leeftijd indrukwekkend vergroot (ruim twee keer zoveel kans op b.v. kanker, hart en vaatziekten, depressie en diabetes) en de levensverwachting verlaagd. Zie ACE-website en de TED Talk van Nadine Burke Harris.

Onze pleeg- en adoptie kinderen hebben al snel meerdere traumatische jeugdervaringen meegemaakt en lopen daardoor meer risico. Daarom is het extra belangrijk om de resultaten van het onderzoek van Bellis (2017) serieus te nemen:

Vertrouwde volwassene

Kinderen, die hun hele jeugd door een volwassene hebben, die ze vertrouwen en aan wie ze hun problemen kwijt kunnen, vertonen op volwassen leeftijd veel minder gezondheids-bedreigend gedrag en hun geestelijke gezondheid is beter. Of – de andere kant op – bij kinderen met meerdere jeugdtrauma’s kan het gebrek van een gedurende de hele jeugd aanwezige vertrouwde volwassene het risico op gezondheids-bedreigend gedrag en verminderd geestelijk welzijn sterk vergroten.

Opnieuw een argument – nu uit de trauma hoek – dat pleit vóór stabiliteit in zorg van kinderen en tegen het verbreken van banden met vertrouwde volwassenen, zoals bij breakdown meestal gebeurt.

 

Lees verder op de website van Kennisbureau ter Meulen