Laatste nieuws
Eerste reactie AVGG op berichtgeving over stopzetten adoptie
Vanmorgen kwam via het AD naar buiten dat de commissie Joustra adviseert om interlandelijke adoptie per direct voorlopig stop te zetten. De commissie heeft de misstanden bij interlandelijke adoptie onderzocht in de periode 1967 en 1997. A.s. maandag presenteert de commissie haar rapport. Ook onze vereniging is hiervoor uitgenodigd. Woensdag staat er een gesprek met de minister gepland n.a.v. dit rapport. Lees hieronder onze reactie zoals we die hebben gegeven in het Reformatorisch Dagblad:
Martin van Dam, voorzitter van de Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte, vindt het lastig om een inhoudelijke reactie te geven omdat hij het rapport nog niet gezien en gelezen heeft. Bovendien is hij verontwaardigd dat delen eruit nu al op straat zijn komen te liggen, terwijl zorgvuldigheid voor de commissie en het ministerie hoog in het vaandel stond.
Het uitgelekte advies van de commissie om alle buitenlandse adoptie stil te leggen, noemt Van Dam „veel te kort door de bocht.” Er zijn er volgens hem zeker misstanden geweest en het is goed dat de commissie deze onderzoekt. „Maar dat gaat over de periode tussen 1967 en 1997. Uit de beginjaren van onze vereniging lees ik ook verhalen waar mijn wenkbrauwen van fronsen. Er is met onder meer het Haags adoptieverdrag echter een belangrijk keerpunt gekomen. Er is zoveel veranderd. Ik ben benieuwd of de commissie de periode zonder wetgeving heeft vergeleken met de situatie nu.”
Neemt de politiek het advies om alle buitenlandse adopties stil te leggen over, dan heeft dit „grote impact” op ouders die in een adoptietraject zitten, zegt Van Dam. „Dat waar je naar uitkijkt, valt opeens weg. Maar laten we vooral ook de kinderen niet vergeten. In deze coronatijd worden meer kinderen dan normaal achtergelaten in kindertehuizen. Waar moeten zij naartoe bij een adoptiestop?”
Een betere stap zou volgens Van Dam zijn om de organisaties die zich in Nederland bezighouden met adoptie wat meer samen te voegen. Op die manier kan de overheid makkelijker toezicht houden op wat er gebeurt. Zo kan de adoptieketen nog transparanter worden, meent Van Dam. „In veel landen gaat het met de huidige procedure al heel zorgvuldig.”
Recente berichten
-
Najaarsbijeenkomst op D.V. 4 november18 oktober 2023
-
Jaarlijks congres hechtingsproblematiek20 juni 2023
-
6-delige avondcursus gehechtheid via Zoom6 december 2022
-
Kennisflits 2022:2 Internet als ‘safe space’29 september 2022